Kediler Kaç Yıl Yaşar?

27-11-2020 23:10
Kediler Kaç Yıl Yaşar?

Kediler Kaç Yıl Yaşar

Kediler tüm dünyada ve ülkemizde en çok sahiplenilen canlılardır. Peki, kediler kaç yıl yaşar? Gelin bu yazımızda kedilerin kaç yıl yaşadığına birlikte bakalım.

Kedilerin toplam yaşam ömrünü etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu etkenlerden en önemlileri; yaşadığı ortam, beslenme kalitesi, kedinizin ırkı, kedilerin yaşam süresine etki etmektedir. Bu nedenle kedinizin yaşadığı ortama, beslendiği kedi mamalarına ve ırk özelliğine göre hastalıklara yatkın olup olmadığına özen göstermelisiniz.

Kedilerin ortalama ömür sürelerinden bahsetmek gerekirse 12 ile 18 yıl arasındadır. Ancak bu süre evde beslenilen kediler için geçerlidir. Sokakta ya da doğal ortamında yaşayan kediler için bu süre daha da azdır. Sokakta yaşayan canların yaşadığı barınma ve beslenme zorlukları göz önüne alındığında ne yazık ki erişkinliğe erişemeden yavruyken yaşamını yitiren birçok kedi vardır. Aynı zamanda sokaktaki kedilerin yaşamını erken yitirmesindeki diğer nedenler olarak; araba çarpması, salgın hastalık, insanlar tarafından gösterilen şiddet, diğer kedilerle yaptıkları kavgalar ve köpeklerin saldırıları da yine sokaktaki kedilerin yaşam süresini kısaltan etkenlerdir.

 

 

Kedilerin Ömrünü Uzatmak İçin Neler Yapılabilir?

Kediler özenli ve yeterli derecede bakımları yapıldığında uzun süre yaşayabilen canlılardır. Kedilerin ömrünü uzatmak için yapılacak ilk iş sahiplendiğiniz ya da sahiplenmeyi düşündüğünüz kedinin ırkı hakkında fikir sahibi olmanızdır. Bir sokak kedisi sahiplendiğinizde ırkını belirlemek zor olsa da her kedi cinsinin kendine has özellikleri, genetik yatkınlıkları vardır. Bazı kedi ırklarının genetik yapılarında bulunan, atalarından kalan kalıtsal hastalıklar taşıdığı bilinmektedir ve bu hastalıklara yatkın bir ırkta kediniz varsa bu bilgilere sahip olmanız, kedinizin sağlıklı bir ömür yaşaması için oldukça önemlidir.

Kediniz yavruluktan itibaren tüm yaşamı boyunca bazı aşılara ihtiyaç duymaktadır, bu nedenle kedinizin düzenli veteriner kontrollerini ve sağlıklı bir hayat geçirmesi için gerekli aşılarını yaptırmayı ihmal etmemelisiniz. Kedilerin beslenmesi de sağlıklı ve uzun bir ömür geçirmeleri için oldukça önemlidir. Kedinizin yaşına, boyutuna, ırkına ve kilosuna uygun vitamin, mineral ihtiyacını yeterli derecede karşılayacak kedi maması seçimi yapmanız önemlidir. Kedinizin yaşadığı alanda kedi yatağı, kedi tırmalaması gibi kediler için özel üretilen eşyaların bulunması da kedinizin yaşadığı alanı sahiplenmesinde yardımcı olacak kedi eşyalarıdır. Kedinizin uzun ve sağlıklı bir ömür yaşaması için kedinize bolca sevgi göstermeyi de unutmayınız. Kedinizin ihtiyacı olan kedi maması, kedi tasması, kedi yatağı, kedi oyuncakları gibi ihtiyacınız olan tüm kedi malzemeleri online petshop adresimiz Petza.com.tr’den kolayca ulaşabilir, ihtiyacınız olan tüm eşyaları orijinal ürün garantisiyle, güvenle satın alabilirsiniz.

 



 

İlginizi Çekebilir : Kediler Hakkında Hiç Duymadığınız 10 İlginç Özellik

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.