Kediler Neden Tüy Döker

03-07-2020 22:38
Kediler Neden Tüy Döker

Kediler Neden Tüy Döker?


 Bir kedi sahibiyseniz dönem dönem ya da her zaman kedinizin tüy döktüğüne şahit olmuşsunuzdur. Kedi sahiplerinin en çok merak ettiği konu olan, kediler neden tüy döker? Sorunu gelin birlikte cevaplayalım.


 Kedilerin tüy dökmelerinin sebebi birçok farklı nedene dayanabilir. Kedinizin cinsi, yaşı, ağırlığı, yaşadığı ortam koşulları, psikolojisi ve mevsim şartları gibi birçok nedenden ötürü kediler tüy dökümü yaşayabilirler. Mevsimsel tüy dökümleri kedilerin tüylerinin dökülmesindeki en doğal ve normal faktördür. Mevsim geçişlerinde tüm kediler tüy dökümü yaşarlar. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında sıkça görülen tüy dökümü normal karşılanmalıdır. İlkbahar aylarında kıştan kalma kalın tüyler dökülüp yerine ince ve seyrek şekilde tüyler çıkarken sonbaharda ise ince tüyler dökülüp, yerine daha sık ve kalın tüyler çıkarırlar. Bu durum mevsimsel tüy dökümü olarak adlandırılır ve daha önce de bahsettiğimiz üzere tüm kedilerde görülen normal bir durumdur.

 

 Beslenme faktörü de kedilerin tüy dökümü nedenleri arasında sıkça görülür. Kediler de tıpkı insanlar gibi dengeli beslenmelidir. Kedilerin beslenmesinde aşırı proteinli gıdalar, vitamin ve mineral eksikliği içeren kedi mamaları ile beslenmeleri ya da dengesiz yağ asitleri kedilerde tüy dökümüne yol açar. Ayrıca kediler bozulmuş gıda, bayat mama ya da sofra yemeği ile beslendiklerinde de tüy dökümü yaşanır.

 

 Kediler de insanlar gibi strese girebilir ve kediler strese girdiklerinde tüy dökebilirler. Kediler genellikle çevresel faktörlerden dolayı strese giren canlılardır. Evinizdeki diğer evcil hayvanlar, yaşadığı ortamı değiştirmek, ona gösterdiğiniz davranışlarda ani değişiklikler gibi sebeplerden ötürü kediler stres yaşayabilir. Kediler strese girdiklerinde tüy dökümü yaşamanın yanı sıra bazı sağlık sorunları da yaşayabilir.

 

 Kedinizin anormal şekilde fazla tüy döktüğünü fark ederseniz muhtemelen bu durum kedi hastalıklarına bağlı olarak gerçekleşiyordur. İç parazit, mantar gibi hastalıklar kedinizin aşırı tüy dökmesine neden olurlar. Pireler ya da alerjik durumlardan ötürü kediniz anormal şekilde tüy döküyorsa ve bu durum özellikle karın bölgesinde ya da bacak arasında gerçekleşiyorsa vakit kaybetmeden veteriner hekime götürerek kedinizin sağlığını kontrol ettirmeniz tavsiye edilmektedir.

 

Neler Yapabilirim?


Kedilerde dengesiz beslenme nedeniyle tüy dökümü yaygın olarak görülmektedir. Bu nedenle kedinizin kedi mamasının içeriğini dikkatli seçmeli, protein dışında kedinizin tüy sağlığı için gerekli olan vitamin ve mineralleri içerdiğinden emin olmalısınız. Kedinizin tüy dökümü yaşadığı dönemde mamasının içeriği yeterli beslenme için uygun değilse kedinizin ırkına, yaşına ve beslenme ihtiyacına yönelik kedi mamanızı değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Bunun dışında kedinizle uzun süredir yaşadığınız evden taşınıyorsanız ya da tatile çıkıyorsanız kedinizin strese girmemesi için onu kedi ödül mamasıyla ödüllendirerek dikkatini dağıtmasına yardımcı olabilirsiniz.


 Nedeni her ne olursa olsun kediniz tüy döküyorsa, ona ölü tüylerinden kurtulurken yardımcı olmak için kedi fırçası, kedi tarağı ya da kedi tüy toplama eldiveni ile tüylerini taramalı ve kedinizi ölü tüylerinden arındırarak rahatlatmanız gerekmektedir. Kedinizin tüy bakımını rutin olarak haftada bir kez yaparsanız, kediniz tüy dökümü dönemlerini daha rahat atlatacaktır. Kedinizin bakımı için gerekli olan tüm kedi eşyaları çeşitlerini orijinal ürün garantisi, kapıda ödeme imkanı, hızlı kargo gönderimi ve uygun fiyat avantajıyla online petshop mağazamız Petza.com.tr'den satın alabilirsiniz.

kedi bakım ürünleri

 
 
İlginizi Çekebilir : Kediler Neden Kusar?
 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.