Norveç Orman Kedisi Özellikleri

15-10-2020 11:27
Norveç Orman Kedisi Özellikleri

Norveç Orman Kedisi

 Norveç orman kedisi sıra dışı görünümüyle gizemli bir havaya sahip oldukça popüler bir ırktır. Bu özel canlıların isminden de anlaşıldığı üzere İsveç kökenli bir kedi ırkıdır. Norveç orman kedisi yüzyıllardır yaşayan saf bir kedi ırkıdır ve bu canlılar Norveç’in ulusal değeri olarak kabul edilmiştir. Genellikle ücret karşılığında sahiplendirilen canlılardır. Dünya üzerinde sayıları diğer kedi ırklarına kıyasla daha azdır ve bu durum fiyatlarının oldukça yüksek olmasına neden olmaktadır. Norveç orman kedisi eski çağlarda avcılık yeteneğinin oldukça gelişmiş olması ve zekasıyla dikkat çekmiş, gemilerde, evlerde fare avcıları olarak kullanılmışlardır. Günümüzde ise kedi severlerin ilk görüşte kendine hayran bırakan görüntüleri, zekaları ve sevgi dolu oluşlarıyla dikkatleri üzerlerine çekmektedirler.

 Norveç orman kedisi yaşadığı ortama ve yaşam kalitesine bağlı olarak 14 ile 16 yıl arasında yaşayabilmektedir. Diğer kedi ırklarına oranla oldukça uzun yaşayabilen norveç orman kedilerine iyi bakıldığında 18 yaşına kadar yaşaması oldukça normaldir. Yavruluktan yetişkinliğe geçiş dönemi oldukça uzun süren norveç orman kedilerinin gelişimleri 5 yaşına geldiklerinde tamamlanmaktadır. Yetişkin bir norveç orman kedisi 10 kilogram ağırlığa ulaşabilmektedir.


 

 

Norveç Orman Kedisi Fiziksel Özellikleri

 Norveç orman kedisi fiziksel özellikleri arasında en dikkat çekici görünüm özelliği uzun ve sık tüyleridir. Norveç orman kedileri doğal yaşam alanlarında uzun süren soğuk havalara dayanabilirler. Yaz aylarında ise uzun tüylerini dökerek kısa tüylü bir görünüme sahip olmaktadırlar. Kafa yapısı üçgen şeklinde olan norveç orman kedilerinin gözleri badem şeklindedir. Kulak yapısı vahşi görünümlü canlıları andıran bu kedilerin burunları ise kendine has bir görünüme sahiptir. Oldukça kaslı bir vücut yapısına sahip norveç orman kedileri tüm renklerde görülebilmektedir.

 

 

 

Norveç Orman Kedisi Karakter Özellikleri

 Norveç orman kedilerinin görünümü dışında herkesi kendine hayran bırakacak bir de karakter özellikleri bulunmaktadır. Oldukça kibar olan norveç orman kedileri insanlara olan yakınlığı ve kurduğu duygusal bağ ile de hayvan severlerin gönlünü kazanmıştır. Sevgi ve ilgiye asla doymak bilmezler, sürekli insanlarla yan yana olmaktan mutluluk duyarlar. Sevilmekten ve kucakta durmaktan çok hoşlanan norveç orman kedileri çocuklu aileler için de oldukça idealdir. Çocuklarla her zaman çok iyi anlaşırlar ve onlarla vakit geçirmekten hoşlanır, çocuklara karşı her zaman sabırlı, nazik yaklaşırlar. Diğer evcil hayvanlarla da ilişkisi iyi olan norveç orman kedileri ömür boyu süren dostluklar kurma eğilimindedir. Ancak yabancılara karşı utangaç ve çekimser olabilmektedirler. Bu sevimli canlılarla yeni tanıştığınızda onlara biraz zaman tanımalısınız.

 Norveç orman kedilerinin miyavlama alışkanlıkları çok olmasa da kısık sesle mırlamalarıyla sanki sürekli birşey anlatmaya çalışıyor hissi uyandırabilirler. Norveç orman kedileri çevresinde olan biten her şeye dahil olmak ister. Bir norveç orman kedisi sahiplenmeyi düşünüyorsanız bu canlıların tüm gün peşinizde olacağını aklınızdan çıkarmayın. Sahibinin peşinden ayrılmayışı ve getir götür oyununu oldukça iyi oynaması ile köpeklere benzetilirler. Norveç orman kedileri yaşadığı ortamı sahiplenmeye ve keşfetmeye odaklı canlılardır. Bu nedenle sık sık dışarı çıkma eğilimi gösterebilirler. Kedinizin kaybolması gibi istenmeyen durumlarla karşılaşması riskine karşı isim ve telefon numarası yazdırılabilen ve kedinizin eve dönüş bileti olan kedi künyesi kullanmanızı tavsiye ederiz. Bir norveç orman kediniz varsa bir köpek gibi birlikte yürüyüşlere çıkabilirsiniz. Ancak yapacağınız bu yürüyüşlerde kedinizin güvenliği için mutlaka kedi tasması kullanmanız gerektiğini unutmamalısınız.

 

Norveç Orman Kedisi Bakımı

 Norveç orman kedisi bakımı tüm evcil hayvanların bakımında olduğu gibi özen ve titizlik istemektedir. Özellikler bu sevimli canlıların tüy bakımı biraz zahmetli olabilir. Kış ayları dışında yılın her dönemi tüy dökümü yaşayan norveç orman kedilerinin tüyleri her gün kedi tarağı ile düzenli olarak taranmalı, kedinizin ölü tüylerden arınarak rahatlaması sağlanmalıdır. Genel olarak kedilerde olduğu üzere norveç orman kedileri de oldukça temizliğe dikkat eden canlılardır. Kedinizin tuvaletini ve kedi kumunu her gün rutin olarak temizlemeniz gerekmektedir, aksi taktirde norveç orman kedileri temiz olmayan bir tuvalete girmek yerine istenmeyen yerlerde tuvaletini yapma eğilimi gösterebilir. Norveç orman kedilerinin bakımında bir diğer önemli konu beslenmedir. Mama konusunda oldukça seçici davranan norveç orman kedilerinin beslenmesinde yeterli protein, vitamin ve mineralleri alabilmesi için premium kedi maması çeşitlerinin tercih edilmesi gerekmektedir.

 Norveç orman kedilerinin enerjik ve meraklı oluşu zaman zaman kulaklarına yabancı cisimlerin kaçmasına neden olabilmektedir. Bu yüzden kulaklarını düzenli olarak kontrol etmeli ya da ettirmeniz sağlığı için önemlidir. Uzayan tırnaklarını kedi tırnak makası ile kısaltmalı ve hem çevresine hem de kendine zarar vermesini engellemelisiniz. Tırnaklarını doğal yollardan törpüleyebilmesi için evinizde mutlaka kedi tırmalama tahtası da bulundurmalısınız. Oldukça zeki olan bu kediler aynı zamanda oyun oynamayı da oldukça severler. Bir norveç orman kediniz varsa bu sevimli canlılarla keyifli zamanlar geçirmek bolca kedi oyuncağı satın alabilirsiniz. Norveç orman kedileri diğer tüm kediler gibi yıkanmaktan hoşlanmazlar. Ancak zorunlu durumlarda kedinizi yıkamanız gerekirse ılık bir suyla kedinizi yıkayabilirsiniz. Banyodan sonra kedinizi kedi havlusu vb. eşyalarla kurutmalı, kesinlikle fön makinesi gibi aletlerle kedinizi kurutmamalısınız. Tüm evcil hayvanların sağlıklı bir yaşam için ihtiyacı olan gerekli aşıları ve rutin veteriner kontrollerini aksatmamalısınız. Kedinizin bakımı için ihtiyacınız olan kedi maması, kedi kumu, kedi taşıma kabı, kedi mama ve su kabı gibi tüm kedi eşyalarını online petshop mağazamız Petza.com.tr’den orijinal ürün garantisi, güvenle satın alabilirsiniz.

 

 


 

İlginizi Çekebilir:   Mavi Rus Kedisi Özellikleri, Bakımı ve Karakteri

 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.