Chihuahua Köpek Özellikleri

28-06-2020 17:01
Chihuahua Köpek Özellikleri

Chihuahua

 
 Chihuahua köpek ırkı dünyanın en en küçük köpekleri arasında ilk sıradır ve adını Meksika’nın en büyük eyaleti olan Chihuahua’dan almıştır. Chihuahua köpeklerin kökeni oldukça eskiye dayandığı düşünülmektedir, Meksika’da vahşi doğada yaşadığı ve ilk insan topluluklarından olan Toltekler tarafından evcilleştirildiği varsayılmaktadır.

 Chihuahua köpeklerin ortalama ömürleri 12 ile 16 yıl arasında değişiklik gösterir. Ancak beslenmesine ve sağlığına özen gösterildiğinde 20 yıl rahatlıkla yaşayabilmektedirler. Boyutları en fazla 13 ile 25 cm uzayan chihuahua köpek ırkının ortalama ağırlıkları 500 gram ile 3,5 kilogram arasında değişiklik göstermektedir. Köpeğinizin sağlıklı ve uzun yaşayabilmesi için premium köpek maması çeşitleri ile beslenmeleri tavsiye edilmektedir.

 Chihuahua köpeklerin en belirgin özellikleri küçük köpek ırkı olmalarıdır. Elma biçiminde kafası ve küçük çıkık burnuyla dikkat çekerler. Yuvarlak, büyük, koyu kızıl kahve ya da açık sarımsı renkte gözleri vardır. Kulakları her zaman diktir. Kuyrukları orak şeklinde olan şivava köpeklerin tüyleri uzun ya da kısa olabilmektedir. Boyutuna göre oldukça kaslı bir yapıya sahiptirler ve açık kahve, sarı, kestane rengi, gümüş rengi, çelik grisi başta olmak üzere hemen hemen her renkte chihuahua köpek ırkı bulunmaktadır.

 

Chihuahua Karakter Özellikleri


 

 Chihuahua köpekler oldukça enerji dolu köpeklerdir ve genellikle enerjilerini evin içinde koşturup oyun oynarken, evin içerisindeki insanların peşinde dolaşarak harcarlar. Evinizde beslediğiniz diğer evcil hayvanlarla, özellikle köpeklerle ve kedilerle oldukça iyi anlaşırlar. Oldukça sosyal bir karaktere sahip şivavalar bilinenin aksine hiç de sinirli değildir ancak yavruluk dönemlerinde sosyalleştirilmeleri önemlidir. Çocuklarla da arası oldukça iyidir ancak küçük çocukların bu minik ırk köpekleri oyuncak sanmaları bazı problemleri beraberinde getirebilir. Küçük çocukların oyuncak gibi onlara vurması ya da fırlatmaya çalışması istenmeyen ısırmalara neden olabileceği için küçük çocuklar ile aynı ortamda yalnız bırakılmamalıdırlar.

 

 Oldukça akıllı, nazik ve cesur olan bu küçük köpekler insanlarla vakit geçirmekten oldukça çok hoşlanmaktadırlar. Sahibine oldukça bağlanan chihuahua cinsi köpekler her zaman ailenizden bir kişiyi seçecek ve ona daha çok bağlı kalacaktır. Bitmek bilmeyen sevgilerini göstermek için izin almadan suratınızı sürekli yalamaya çalışmaları bu köpekler için normal bir davranıştır. Gözlem yetenekleri oldukça gelişmiştir. Rahatsızlık hissettiklerinde genellikle kaçarak o ortamdan uzaklaşma eğiliminde olurlar. Boyutları küçük olsa da her koşulda sahibini koruma eğilimindedirler ve tehlikeli gördükleri durumlarda sahibini korumak için saldırganlaşabilirler.


 

 

 

Chihuahua Köpek Bakımı


 Chihuahua köpeklerin bakımı oldukça kolaydır. Egzersiz ihtiyacı düşük olan bu köpek ırkıyla günde bir kez orta ya da düşük mesafeli bir yürüyüş yapmak egzersiz ihtiyaçları için yeterli olacaktır. Ayrıca cesur yapıları büyük köpeklere kafa tutarak başlarının belaya sokmalarına neden olabilir. Bu nedenle köpeğinizle yürüyüşü çıktığınızda mutlaka köpek tasması kullanmanız köpeğinizin güvenliği için önemlidir. Tüm minyatür köpeklerde olduğu gibi şivava köpeklerin egzersiz mesafesine dikkat edilmeli, uzun mesafelerde çok çabuk yorulacaklarını aklınızdan çıkarmamalısınız. Sizin için yakın sayılabilecek bir mesafe bu köpekler için oldukça uzun ve yorucu olabilir. Köpeğinizin yorulduğunu hissettiğinizde kucağınızda ya da köpek taşıma çantasında taşımanız önerilmektedir.

 Beslenmelerine dikkat edilmeli ve özel ırk köpek maması çeşitleri ile beslenmeleri sağlıkları için önemlidir. Küçük burunları horlamaya ve hırıltıya yol açabilir, bu nedenle fazla mama yememesi için kontrollü olmak gereklidir. Dişlerinde tartar oluşumunu engellemek için rutin olarak veteriner hekim kontrolüne ihtiyaç duyarlar. Uzun tüylü olan chihuahua köpeklerin kısa tüylü olanlarına göre tüy bakımı daha sık yapılmalı, köpek fırçası, köpek tarağı ya da tüy toplama eldiveni ile taranarak tüy bakımları rutin aralıklarla gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

 Sıcaktan ya da soğuk havalardan çok kolay etkilenirler ve ılık iklimlerde yaşamaktan hoşlanırlar. Soğuk havalarda köpeğinizin hasta olmasını istemiyorsanız köpek kıyafetleri ile onu sıcak tutmanız önemlidir. Çok sıcak havalarda ise köpek soğutucu tasma, köpek soğutucu yelek ya da köpeğinizin üzerine yatarak serinleyebileceği soğuk köpek matları satın alarak köpeğinizi serin tutarak çok sıcak havalarda serinlemesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda kış aylarında da dostunuzu korumak için köpek kıyafeti modellerine göz atabilir, satın alabilirsiniz.

 

chihuahua köpek maması

 

 

İlginizi Çekebilir : Yorkshire Terrier Köpek Özellikleri

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.