Dalmaçyalı Köpek

30-06-2020 15:33
Dalmaçyalı Köpek

Dalmaçyalı


 Dalmaçyalı köpekler Orta Çağ döneminde av köpeği olarak yetiştiriliyordu. Daha sonradan ise at arabası köpeği olarak kullanılan bu sevimli köpekler itfaiye köpeği, bekçi köpeği, sirk köpeği, çoban köpeği ve koruma köpeği gibi birçok alanda görev yaptılar. Günümüzde ise dalmaçyalı köpek ırkı tüm dünyada insanların en çok ilgi gösterdiği ev köpekleri arasında popülerliğini korumaktadır.

 Dalmaçyalı köpeklerin ortalama yaşam süresi 10 ile 12 yıl arasında değişiklik gösterir. Orta büyüklükte köpek cinsi olan dalmaçyalıların ortalama ağırlıkları 25 kilograma kadar çıkabilmektedir. Erişkinliklerinde erkeklerin boyutları 50 ile 60 santimetre arasında değişiklik gösterirken, dişilerin erişkinliklerinde boyları 50 ile 55 santimetre arasında uzamaktadır. Köpeğinizin sağlık ve uzun bir yaşam sürmesi için beslenmesinde premium köpek maması çeşitlerini tercih etmeniz tavsiye edilmektedir.

Zarafetin simgesi olarak kabul edilen dalmaçyalı köpekler oldukça dayanıklı ve güçlü bir vücut yapısına sahiptir. Kısa, sert ve sık kürkü siyah ya da kahverengi rastgele dağılmış beneklerle süslüdür. Bu ırkın benekleri birbiriyle temas etmez, tüm benekler kendi alanında çıkar ve görünümü temizdir. Dalmaçyalı köpeklerin belki de en şaşırtıcı özelliği bebeklik dönemlerinde beneklerinin olmayışıdır. Dalmaçyalı köpekler doğduklarında tamamen beyaz renkte tüyleri sahiptir, benekleri daha sonradan oluşur. 

 

 

Dalmaçya Köpeği Karakter Özellikleri


 Dalmaçya köpekleri en çok çocuklu aileler tarafından tercih edilmektedir. Dalmaçya ırkı köpeklerin en iyi arkadaşı çocuklardır. Çocuklarla oynamaktan, vakit geçirmekten çok hoşlanan bu köpeklerin tek kötü özellikleri boyutunun farkında olmadığı için çok küçük çocukları farkında olmadan ezebilir. Bu nedenle bebeğiniz ya da küçük çocuklarınızı dalmaçyalı köpekler ile yalnız bırakmamalısınız. Çocuklara hiçbir zaman zarar verme eğiliminde olmayan dalmaçyalı köpekler ailenize karşı her zaman koruyucu davranışlar sergilerler. Dalmaçya ırkı köpekler sosyalleşme konusunda zaman zaman sorun yaşayabilen köpeklerdir. Bu nedenle yavruluk dönemlerinden itibaren sosyalleştirme faaliyetlerine önem vermeli, yavuryken diğer hayvanlarla ilişkileri de pekiştirilmelidir. Aksi halde diğer evcil hayvanlarınızla sorunlar yaşayabilir, çekingen davranışlar sergileyerek gerginlik gösterebilirler.

 Dalmaçyalı köpekler oldukça oyuncu ve neşeli köpeklerdir. Bir dalmaçyalı köpeğinizin varsa bol bol köpek oyuncakları sahibi olması köpeğinizi oldukça mutlu edecektir. İnsanlar vakit geçirmekten oldukça hoşlanan bu köpeklerle tüm gün oyun oynayabilir, keyifli vakit geçirebilirsiniz. Dalmaçyalı köpekler uzun süre yalnız kalmaktan hoşlanmazlar. Uzun süre tek başlarına kaldıklarında mutsuz olur ve depresyona girebilirler. Ayrıca dalmaçyalı köpekler kızdırılmaktan hoşlanmayan köpeklerdir. Oldukça zeki olan dalmaçyalılara dilediğiniz eğitimi rahatlıkla verebilmeniz mümkündür. 

 

 

Dalmaçya Köpek Bakımı


 Dalmaçyalı köpekler, büyük bir dairede yaşayabilse de genellikle bahçeli evlerde yaşamaya daha müsait bir köpek ırkıdır. Ancak daireniz geniş ve ferah ise, her gün rutin olarak günde en az iki kez köpeğinizi gezdirme imkanınız varsa, apartman hayatına da adapte olabilen köpeklerdir. Bahçeli bir eviniz yok ise bu sevimli köpekleri rutin olarak günde 2 kez dolaştırmaya çıkarmalı, köpeğinizle yapacağınız yürüyüşlerde mutlaka köpek tasması kullanmalısınız.

 Dalmaçyalı köpeklerin sağırlık oranları oldukça yüksektir. Bu türün sağır olma olasılığı ortalama %10 - %15 arasındadır. Bu nedenle bir dalmaçyalı köpek sahibiyseniz köpeğinizi 6 haftalık olduğunda bear ismi verilen teste götürerek sağır olup olmadığına baktırmalısınız. Ayrıca dalmaçyalı köpeklerin alerjik bir derisi vardır, sentetik halı ya da kumaşlar derilerinde alerjiye sebep olur. Bu nedenle köpek yatağı ya da üzerinde uyuyacağı malzemeleri satın alırken dikkatli olmalısınız.

 Dalmaçyalı köpeklerin tüy bakımı da oldukça önemlidir. Mevsimsel olarak yılda iki kez yoğun olarak tüy dökerler. Dalmaçya köpeğinizin tüylerini haftada en az iki kez rutin olarak köpek tarağı kullanarak taramanız köpeğinizin ölü tüylerinden kurtularak rahatlamasına yardımcı olacaktır.

 
köpek oyuncakları


 

 
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.