Köpekler Kaç Yıl Yaşar?

21-12-2020 23:57
Köpekler Kaç Yıl Yaşar?

Köpekler Kaç Yıl Yaşar

Köpekler tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en çok sahiplenilen canlılardır. Peki, köpekler kaç yıl yaşar? Gelin bu yazımızda köpeklerin kaç yıl yaşadığına birlikte bakalım.

 

Köpeklerin yaşam ömrünü etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerden en önemlileri; yaşadığı ortam, beslenme şekli ve kalitesi, köpeğin ırkı köpeklerin ortalama yaşam sürelerini etkilemektedir. Bu nedenle sahiplendiğiniz bir köpeğiniz varsa kaliteli bir köpek maması ile beslenmesine, sağlıklı yaşayabileceği bir yaşam alanına, ırk özelliklerine göre yatkın olduğu hastalıklara, olması gereken aşıları, kısacası bakımına oldukça özen göstermeniz gerekmektedir.


Köpekler için ortalama yaşam süresi oldukça değişken olsa da ortalama bir rakam vermek gerekirse 10 ile 13 yıl arasında denilebilir. Ancak bu yaşam süresi tüm köpekler için farklı olabilmektedir. Özellikle sokakta yaşamını geçirmek zorunda olan dostlarımız için ne yazık ki bu süre barınma, beslenme ve diğer olumsuz şartlar da eklendiğinde daha kısa olmaktadır. Sokakta yaşayan köpeklerin yaşam süresinin kısa olmasındaki diğer nedenlere örnek verecek olursak; diğer köpeklerle yaptıkları kavgalar, araba kazaları, salgın köpek hastalıkları ve insanlar tarafından gösterilen olumsuz davranışlar sokaktaki canların yaşamını erken kaybetmesine neden olmaktadır.


 

Köpeklerin Ömrünü Uzatmak İçin Neler Yapılabilir?

Köpekler, bakımı özenli yapıldığında uzun süre yaşayabilen canlılardır. Ancak yine de köpeğinizin ömrünü uzatmak için yapabilecekleriniz de vardır. İlk olarak sahiplendiğiniz köpeğin ırkına ve ırkının özelliklerine hakim olmanız gerekmektedir. Zaman zaman sokaktan sahiplenilen yavru köpeklerin ırkını belirlemek zor olabilmektedir. Eğer siz de köpeğinizin ırkını belirleyemiyorsanız veteriner hekime ya da bir köpek ırk bilimciye danışmanızda fayda var. Böylelikle dostunuzu daha yakından tanıyarak sağlıklı ve uzun bir ömür yaşamasının ilk adımını tamamlamış olacaksınız.

Köpeğinizin tüm aşılarını düzenli ve eksiksiz yaptırmanız köpeğinizin sağlıklı bir yaşam sürmesi için olmazsa olmazdır. Aşıları dışında köpeğinizi düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmeniz de köpeğinizin sağlığını korumak adına önemlidir. Köpeklerin beslenmesi de uzun ve sağlıklı bir hayat geçirmeleri için olmazsa olmazdır. Köpekler insanların yediği besinlerden de yiyebilseler de sağlıklı bir ömür geçirmeleri için mutlaka köpek maması çeşitleri ile beslenmelidirler. Çünkü köpek mamaları köpekler için özel üretilen mamalardır ve köpek mamaları köpeklerin sağlıklarını korumasına yardımcıdırlar. Köpeğinizi besleyeceğiniz köpek mamasını seçmek için köpeğinizin yaşına, boyutuna, ırkına ve kilosuna uygun köpek mamalarını tercih etmelisiniz. Ayrıca köpeğinizin beslenmesinde kullanacağınız köpek maması çeşitleri arasından köpeğinizin vitamin, mineral ve protein ihtiyacını karşılayacak köpek maması seçmeniz de doğru beslenmesi için oldukça önemlidir. Köpeğiniz güvenliği ve istenmeyen kazaların yaşanmaması için mutlaka köpek tasması kullanmalısınız.

Köpeğinize rahat edebileceği bir yaşam alanı sunmanız, köpeğinizin sağlığında rol oynamaktadır. Köpeğinizin yaşadığı alanda mutlaka ona ait bir köpek yatağı, köpek oyuncakları gibi ihtiyacı olan köpek eşyaları bulunmalı, köpeğinizin yaşadığı ortamı benimsenmesi sağlanmalıdır. Köpekler oldukça ailesine bağlı ve duygusal canlılardır. Bu nedenle köpeğinizin uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için bolca sevgi, ilgi ve şefkat göstermeyi de ihmal etmeyiniz.

 

 

 
 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.