Van Kedisi Özellikleri

08-05-2020 03:02
Van Kedisi Özellikleri

Van Kedisi


 Van Kedisi, adından kolayca anlaşılacağı üzere ülkemizin Doğu Anadolu bölgesinden bulunan Van iline özgü bir kedi ırkıdır. Van kedileri 1969 yılında resmi olarak safkan kedi ırkı kategorisine alınmıştır. Ülkemizin bir değeri olarak kabul gören bu safkan kedi ırkı ilk olarak 1950 yıllarında bir İngiliz çift tarafından İngiltere’ye götürülmüş, üretimi sağlanarak Avrupa ve diğer ülkelerden rağbet görerek hızlıca yayılmaya başlamıştır. Ayrıca bu ırkın Ankara Kedisi ile çok sık karıştırılması sebebiyle yurt dışında adı Türkish Van Cat olarak adlandırılmıştır.

 Van kedilerinin ortalama ömrü 12 ile 17 yıl arasında değişmektedir. Yavru Van Kedilerinde olgunluğa ulaşma evresi diğer ırklara göre çok daha uzun sürmektedir. Yavruların olgunluğa ulaşma ortalaması yaklaşık olarak üç yıl sürmekte, erişkinliğe ulaştıklarında ise ortalama kiloları 4.5 ile 8 kilogram arasında olmaktadır.

 Bu ırkın en belirgin özellikleri arasında göz renkleri yer alır.   Genelde iki gözünün renginin farklı olmasıyla tanınsalar da bu doğru değildir, Van Kedilerinin her zaman iki gözü farklı renkte olmayabilir. İki gözü farklı renkte olan kedilerde ise bir göz mavi renk, diğeri ise kehribar sarısı tonlarındadır. Gözlerinin farklı renkte olmasını sebebine gelindiği zaman ise kedilerde kolay kolay görülmeyen genetik bir bozukluk olduğu bilinmektedir. Van kedilerinin burunları, kulaklarının içi ve patilerinin altı daima pembedir. Kürkü, onları soğuk iklime karşı sıcak tutmasına yardımcı olur, tüyleri oldukça sık ve güçlüdür. Kuyrukları tüylü ve uzundur.


Van Kedisi Karakter Özellikleri

 

 Van kedileri oldukça uyumlu bir ırktır, yaşadığı bölgeye kolayca uyum sağlar, çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarınızla çok iyi anlaşır, ev içerisinde yaşamaya da oldukça uygundurlar. İnsanlarla her zaman çok iyi anlaşmış olan bu kediler göstereceğiniz ufacık bir ilgide size hemen karşılık verecek, size olan sevgisini belli edecektir. Oldukça konuşkan olan bu kediler, insanlarla iletişim kurmak için sık sık miyavlarlar.

 Diğer kedi ırklarına göre oldukça zeki olan Van Kedilerini eğitmek çok kolaydır. Çeşitli oyunları çok kısa sürede öğrenebilir, ortalama zekaya sahip bir köpeğin öğrenebileceği her şeyi kolaylıkla öğrenebilirler.

 Belirgin özellikleri olan pembe burunları kızıl renge doğru hızlıca değişirse bu durum sinirli olduklarını göstermektedir. Genelde oyun oynamaya istekleri olmayıp zorlandıklarında ya da kucakta dolaştırılmaktan hoşlanmadıkları zamanlarda burunları kızıl renge bürünür.

 Van kedisi, diğer kedilere nazaran suya girmekten ve su ile temas etmekten fazlasıyla zevk duymaktadır.


Van Kedisi Bakımı


 Van kedileri oldukça hareketli hayvanlardır ve genellikle evden kaçma eğilimindedirler. Dolayısıyla eğer evde baktığınız bir Van Kediniz var ise ilk olarak dışarıda bir kaza yaşamaması için evden kaçmaması için çok dikkatli olmalısınız.

 Van kedisi özel bakım gerektiren bir ırk değildir. Tüm kedilerde olduğu gibi tırnak bakımı ve rutin veteriner bakımlarını yaptırmak gereklidir. Standart kedi maması çeşitleri ile beslenebilir, genellikle mama ayırımı yapmazlar. Van kedileri yazın tüy değişimi dönemine girerler ve tüyleri yaz aylarında oldukça dökülebilir, genel olarak tüy değiştirme dönemlerinde dökülen tüylerin çokluğu sahiplerini korkutsa da kış aylarında tüyleri çoğalarak tekrar eski halini alır. Düzenli olarak haftada en az bir kere tüylerini taramak ve ölü tüylerinden kurtulmasına yardımcı olmak kedinizi oldukça rahatlatacaktır, yaşlı Van Kedilerinde tüy bakımı haftada iki kez yapılmalıdır. İhtiyacınız olan tüm kedi eşyaları çeşitlerini online petshop mağazamızdan orijinal ürün garantisi, hızlı kargo gönderimi ve uygun fiyat avantajıyla Petza.com.tr'den satın alabilirsiniz.

 

  
İlginizi çekebilir: Kedi Bakım Ürünleri

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.